Joskus kirjoittaminen voi tuntua hankalalta, vaikka mielessä muhisi timanttinen idea ja kalenteri olisi tyhjennetty muista aktiviteeteista. Kirjoittamisessa hyvin suunniteltu ei läheskään aina ole puoliksi tehty: joskus hyväkin suunnitelma voi mennä päässä sykkyrälle ja aiheuttaa tukoksen, joka pysäyttää sanojen virran. Silloin kannattaa hengittää syvään ja lähestyä urakkaa järjestelmällisesti pieni pala kerrallaan.
Lumihiutalemenetelmä on hyvä kirjoitusmenetelmä tilanteisiin, joissa tekstiä ei meinaa syntyä luonnostaan tai joissa ajatus kaipaa vielä kehittelyä. Työjärjestyksen ja selkeiden askelten noudattaminen luo kirjoittamiseen struktuuria.
Lumihiutalemenetelmän pointti on siinä, että tekstiä lähdetään kasvattamaan järjestelmällisesti ydinajatuksesta kappaleeksi ja siitä useammaksi kappaleeksi tiettyä logiikkaa seuraten. Tuo logiikka voi vaihdella riippuen siitä, onko kirjoittamassa faktaa vai fiktiota, pidempää vai lyhyempää tekstiä.
Lumihiutalemenetelmä sopii monenlaisten tekstien kirjoittamiseen
Randy Ingermanson esittelee menetelmää romaanin kirjoittamisen välineenä teoksessaan How to Write a Novel Using the Snowflake Method. Kimmo Svinhufvud taas on soveltanut lumihiutalemenetelmää tutkimustekstin kirjoittamiseen teoksessaan Gradutakuu.
Svinhufvudin ohjeita noudattamalla lumihiutalemenetelmällä on mahdollista kirjoittaa kokonainen tutkimustekstin käsikirjoitus. Ingermansonin ohjeita noudattamalla kasassa on vähintäänkin kattava pohja romaanikäsikirjoitukselle, ellei jo käsikirjoituksen ensimmäinen versio. Kumpikaan edellä mainituista ei kuitenkaan lupaa, että lumihiutalemenetelmällä tuotettu teksti olisi heti julkaisuvalmis: järjestelmällisesti tuotettu ensimmäinen versio vaatii todennäköisesti uudelleenkirjoittamista ja muokkaamista, mutta ainakin kasassa on jotain mitä muokata.
Kirjoita blogiteksti helposti lumihiutalemenetelmällä
Itse olen testannut menetelmän toimivaksi myös romaania ja gradua lyhyempien tekstien, tässä tapauksessa blogiartikkelien, tuottamiseen. En näe estettä, miksi menetelmää ei voisi käyttää myös novellien kirjoittamiseen tai suunnitteluun.
Tässä Ingermansonin ja Svinhufvudin ohjeiden pohjalta mukauttamani askeleet siihen, miten voit kirjoittaa blogitekstin helposti lumihiutalemenetelmää hyödyntäen:
- Keksi tekstille aihe.
- Muotoile tekstisi ydinajatus lauseeksi, väitteeksi tai kysymykseksi.
- Kirjoita pääpointtisi viideksi virkkeeksi. Voit pohtia esimerkiksi: miksi aihe on tärkeä, mikä aiheessa on keskeisintä, ketä aihe koskettaa, mikä on oma suhteesi aiheeseen?
- Laajenna jokaisesta viidestä virkkeestä kappale niin, että sinulla on viiden kappaleen verran tekstiä.
- (Anna tekstin levähtää ja tee jotain ihan muuta.)
- Lue teksti läpi ensin avoimin mielin ja sitten kriittisin silmin.
- Muokkaa tekstiä: mikä siinä on ylimääräistä? Mitä pitäisi vielä lisätä tai syventää? Voiko tekstin järjestää paremmin? Huomaa, että blogitekstiä luetaan usein kiireessä ja silmäillen, joten kappaleita kannattaa ehkä pilkkoa lyhyemmiksi.
- Muotoile koko tekstin otsikko ja lisää väliotsikot.
- Valmista tuli!
Lyhyehkö teksti on mahdollista kirjoittaa ohjeita noudattaen julkaisuvalmiiksi jopa yhdeltä istumalta, mutta suosittelen, että tekstin ja kirjoittajan annetaan levätä ennen viimeistelyä.
Miten suunnitella romaanin juoni? No tietysti lumihiutalemenetelmällä.
Täältä löydät Randy Ingermansonin yksityiskohtaiset ohjeet siihen, miten voit hyödyntää lumihiutalemenetelmää kokonaisen romaanin juonen suunnitteluun (ohjeet ovat englanniksi).
Ingermansonin ohjeilla syntyy käsikirjoituksen raakatekstin lisäksi myös taustoittavaa tekstiä, jossa hahmotellaan tarinalle keskeisten henkilöhahmojen taustatarinoita ja juonilinjoja. Taustoitus on tärkeää, vaikka se ei päätyisikään näkyväksi osaksi kokonaisuutta.
Romaanin kirjoittaminen ei ole pikajuoksu, ja Ingermanson ohjeistaakin käyttämään menetelmän tiettyihin askeliin jopa kokonaisen viikon.
Jos kokeilet lumihiutalemenetelmää, kuulisin mieluusti kokemuksistasi. Voit lähettää minulle viestiä Instagramissa @yyberlin.